Cognitieve problemen
Wat merk je?
Cognitieve problemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Vaak ervaar je vermoeidheid, een verminderd geheugen en/of concentratie problemen. Wanneer je last hebt van cognitieve problemen, kan zich dit in de volgende symptomen uiten: vergeten waarom je een kamer binnenloopt, moeite met het onthouden van namen en verminderde mentale scherpte. Je bent snel afgeleid en hebt moeite met lezen. Je ervaart een verlies van productiviteit, verstrooidheid en mentale uitputting. Moeite met deelname aan gesprekken, problemen met organiseren en verlies van motivatie
Wat is de oorzaak?
Cognitieve problemen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Vaak zijn deze problemen tijdelijk en ontstaan ze door drukte of stress, maar in sommige gevallen kunnen ze wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen of langdurige cognitieve belasting. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:
- Long COVID; Mensen die Long COVID ervaren, kunnen langdurige concentratieproblemen hebben, ook wel ‘brain fog’ genoemd
- Q-koorts; Chronische Q-koorts kan leiden tot langdurige vermoeidheid en concentratieproblemen. Dit komt door de aanhoudende ontstekingsreacties in het lichaam
- Burn-outs; Bij een burn-out is het concentratievermogen vaak ernstig aangetast.
-
Slaapgebrek; Een tekort aan slaap kan je concentratievermogen sterk verminderen, waardoor je moeite hebt om helder te denken of effectief te werken.
-
Mentale vermoeidheid: Stress of overbelasting, Afleiding in de omgeving of drukte, na periodes van mentale inspanning kun je moeite hebben om scherp te blijven.
Wat gebeurt er in het brein?
Cognitieve problemen zoals verslechterde concentratie, geheugen en prikkelverwerking ontstaan omdat de hersenen minder efficiënt werken door:
- Slechte bloedcirculatie; Als de bloedtoevoer naar je hersenen niet optimaal is, leidt het tot een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen die je hersenen nodig hebben om goed te functioneren.
- Verminderde plasticiteit; (Neuro) plasticiteit is het vermogen tot reorganisatie van de hersenen als gevolg van bijvoorbeeld oefening en leren. Verbeterde (neuro) plasticiteit draagt bij aan het efficiënter uitvoeren van cognitieve taken: het geleidelijk sneller uitvoeren van taken met minder fouten.
Hoe kan transcraniële pulsstimulatie hiervoor helpen?
TPS (Transcraniële Pulsstimulatie) verbetert de (neuro) plasticiteit van de hersenen door specifieke hersengebieden te stimuleren met geluidsgolven. Deze stimulatie activeert verschillende processen die bijdragen aan het verbeteren van de (neuro) plasticiteit, wat het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te reorganiseren ondersteunt.
Daarnaast stimuleren geluidsgolven verschillende biologische processen die bijdragen aan een betere doorbloeding.
Behandelproces
Het behandelproces begint altijd met een diagnose, waarbij we uitgebreid onderzoeken waar de oorzaken van de klachten liggen. Een belangrijk onderdeel hiervan is een MRI scan zodat we de lay-out van jouw brein in kaart kunnen brengen.
Op basis van de resultaten maken we een behandelplan op maat en starten we de TPS-behandelingen. Na de afgesproken behandelperiode zal de voortgang worden beoordeeld doormiddel van testen en vragenlijsten. Hierbij worden eventuele vervolgstappen met jou gemaakt.
Wat zeggen anderen?